Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajimave čtení. Zrovna dnes jsem s par lidmi mluvil o cyklech (97, 07, 17?) a nakousli jsme, ze by to mohlo přijít z Nemecka

0 0
možnosti

V článku je řada zajímavých myšlenek, které stojí za další doplnění (možná dotažení?).

Ale zkusme to vzít postupně (časově). Přelom 80-90tých let minulého století. Zhroucení socialismu v celé východní Evropě, především v SSSR. Vzpomínám, jak jsem jako mladá maturantka nevěřila výroku jednoho amerického právníka, který prohlásil "Vydržet ten Váš systém ještě 2-3 roky, tak jsem se ekonomicky položili my. Ten boj s Vaším systémem nás stál totální předlužení. Teď se zahojíme v odbytu na Vašich trzích". Ano zadlužení systému je nezdravé, dlužník je ve vazalském postavené vůči věřiteli (proto islámské banky ani židovské nedovolují půjčování za úvěr svým souvěrcům).

Již předtím si vlády USA "uvolnila" ruce v oblasti financování rozvoje tím, že odbourala Bretton-woodský systém a aby tohle opatření nevyřadilo dolar jako důvěryhodnou měnu, zajistila jeho postavení "petrodolaru" na trzích s ropou a dalšími strategickými surovinami.

Krátkodobá konjuktura skutečně přišla, ale nikdo se neponaučil, rozvoj šel dravě dál za cenu dalších úvěrů a přišla nová krize (začátek našeho tisíciletí). První krok před nutnou obranou inflační stavu měny bylo rozšiřování elektronického bankovnictví, bezhotovostních převodů. Zakryla se tak potřeba hotovosti (další emise peněz) a současně se systém stal nepřehledný, protože se ztratil reálný přehled toho, zda elektronicky vedené "částky" na účtech a v oběhu jsou vůbec kryty materializovanými penězi. Vzpomeňme jen, že tomu těsně předcházel lavinový kolaps českých bank (přeúvěrování kryté toxickými aktivy) a je na stole otázka, zda český bankovní sektor neposloužil jako laboratoř, jak si v malém (česká ekonomika je drobeček) s tímhle poradí.

Krátce na to přišla invaze USA do Íráku a USA ani ne týden před invazí odmítli nadále světové bance uvádět informace o svých penězích a zdrojích v derivátu M3. Povinnost, kterou vyspělé země (jejich národní banky) mají a který vypovídá o stavu (zdraví) financí, peněz, daného státu. Mlžení se stalo standardem.

Není tedy divu, že podobně se chova

0 0
možnosti

Není tedy divu, že se podobně chovaly i banky a jiné subjekty. Ostatně zánik čtyř auditních společností z tzv Velké Šestky o něčem vypovídá.

Splasklé bubliny typu americké hypotéky, jsou jen kamínky v mozaice nástrojů expanzního růstu za každou cenou.

Pád Lehmann-Brothers (ale třeba i kauza Enron) mohl mít i jiné příčiny než uvedené. Zajímavý dokumet o pádu Lehmann-Brothers byl vysílán na dnes již neexistující TV stanici Z1. Tam se dal vysledovat i další faktor pádu - a to skutečnost, že Lehmanny zničila neochota Goldmann-Sachs dále poskytovat úvěry (nesplácet) na aktivity, kdy zřejmě Lehmann-Brothers porušili dohody o rozdělení sfér zájmů.

Financování dematerializovanými penězi a penězi "extenzivně uvolňovanými" bez reálného krytí čímkoliv kromě vůle je akceptovat (vazaly), je poslední hit FED i Evropské Banky.

Ano, ekonomická pravidla ověřená desetiletími najednou jakoby neplatí, což není možné. historie má řadu příkladů, kdy vládcové, králové, knížata,... zadlužili svá království, "začali šidit dobrou minci", aby mohli expandovat, vést války, vést luxusní život,... Nikdy to netrvalo věčně a nikdy to nedopadlo dobře. Ekonomická pravidla se měnit nemohou, měnit se mohou pouze vládcové (jejich politické systémy).

0 0
možnosti

Ono prostě nejde do nekonečna vydávat nekryté peníze, uvádět je na trh prostřednictvím úvěru, tedy vytvořením dluhu. Rovněž nejde nedoplatit na zničení primárního okruhu (zemědělství-dotace, energetika-obnovitelné zrdoje). Veškerá iniciativa vychází ze svobody, která ubývá zrychlujícím se tempem, takže se ekonomická situace rozhodně nemůže zlepšit. Skuečně bych řekl, že je špatně úplně všechno, a to tak dokonale, že to není možné bez promyšleného úsilí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 918x
Předseda představenstva Pojišťovny VZP; v oboru působí od roku 1996, kdy se podílel na vzniku a řízení soukromého zdravotního pojištění v rámci mateřské Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. Je předsedou pracovní skupiny České asociace pojišťoven pro cizince. Vystudoval mezinárodní vztahy, pojištění a zajištění v zahraničí.